

Poniżej znajdują się listy żywienia dla gryzoni i królików
CHOMIKI
Pamiętaj!
Chomiki hybrydy podatne są na cukrzycę,
dlatego zaleca się znacznie ograniczyć lub wyeliminować słodkie owoce i warzywa z ich diety
Arbuz (bez pestek)
Aronia
Agrest
Batat
Boćwina
Banan
Bazylia
Brokuł
Burak
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka
Daktyle
Dynia
Figa
Fiołęk
Gruszka
Jabłko
Jarmuż
Jeżyna
Kalafior
Kasza jaglana/gryczana/manna
Koper włoski
Kalarepa
Kiwi
Kukurydza
Kiełki nasion jadalnych przez chomika
Koperek
Marchew
Mango
Malina
Ogórek
Orzechy
Otręby owsiane/jęczmienne/pszenne/żytnie
Papryka
Patison
Porzeczka czerwona
Poziomka
Pasternak
Rodzynki
Ryż
Pietruszka
Pomidor
podagrycznik pospolity
Rukola
Rumianek
Seler naciowy
Siemię lniane
Skrzyp polny
Stokrotki
Topinambur
Topola Liście i gałązki
Truskawka
Winogrono
Żurawina
Babka lancetowata
Bratek
Chaber bławatek
Hibiskus
Jeżówka
Jeżówka purpurowa
Kłącze perzu
Kłos jęczmienny/pszeniczny/owsa
Kocanka
Kora wierzby / brzozy
Krwawnik
Kwiat lipy
Leszczyna
Liść brzozy
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski
Malwa
Nagietek
Ostropest
Płatki róży
Płatki słonecznika
Podbiał
Pokrzywa
Proso (różne rodzaje)
Rdest ptasi
Rumianek
Rutwica
Szałwia
Gałązki drzew liściastych (np. grusza, jabłoń, brzoza)
Świerszcze
Krewetka
Mącznik młynarek
Jedwabnik
Stynka
Jajko (ugotowane na twardo)
Gotowany bez przypraw:
Indyk
Kurczak
zioła wspomagające obniżenie cukru:
morwa biała
mniszek lekarski
owoc jałowca
pokrzywa
liście poziomki
kozieradka
KRÓLIKI
Morwa
Nagietek
Perz (kłącze perzu)
Pasternak
Pięciornik Gęsi
Podagrycznik
Płatki kwiatu słonecznika
Podbiał
Poziomka
Pokrzywa
Pomidor
Pietruszka
Papryka
Poziomka
Porzeczka (LIŚĆ)
Przytulina czepna
Rdest ptasi
Rukola
Rodzynki
Rumianek
Róża
Skrzyp polny
Stokrotki
Seler
Śliwki (bez pestki)
Tasznik
Topinambur
Topola
Truskawki
Wierzba
Winogrona, liście również (bez pestek)
Żółtnica
Żurawina
Ananas (rzadko i mało)
Aronia
Arbuz
Awokado (mało i rzadko)
Agrest
Banan
Babka lancetowata
Babka szerokolistna
Borówki
Burak
Brokuł
Bakłażan
Batat
Bławatek
Bób
Buk (liście i gałązki)
Brzoskwinia
Brukselka
Brukiew
Bambus
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka
Czereśnia (bez pestki)
Dynia (pestki i miąższ)
Daktyle
Figi
Fasolka (małe ilości)
Granat
Groszek
Gruszka
Hibiskus
Jabłko
Jajko
Jagody
Jarmuż
Jeżyny
Jedwabniki
Jeżówka
Jaja gotowane na twardo
Kabaczek
Kurczak / indyk gotowane bez przypraw
Kalarepa
Kukurydza
Koperek
Kiwi
Kapusta (bardzo mało i rzadko)
Koniczyna
Kokos
Karczochy
Kalafior
Kasztany jadalne
Krewetki
Kocanka
Liczi
Maliny
Mniszek lekarski
Makaron
Mączniki
Malwa (kwiat, ziele)
Mango (samiec w małych ilościach i rzadko)
Mandarynka (samice Mało i rzadko)
Morele
Melon
Migdały
Marchew
Mięta
Natka pietruszki
Nektarynki
Nagietek
Ogórek zielony
Ostropest
Orzechy
Owies
Pokrzywa
Pierś z kurczaka (gotowana bez przypraw)
Pasternak
Podagrycznik
Poziomka
Płatki owsiane, jaglane, kukurydziane
Papaja
Papryka
Pomidor
Pietruszka
Poziomki
Pyłek kwiatowy
Porzeczki
Pomarańcz (sam miąższ rzadko i mało)
Proso
Roszponka
Róża
Rzeżucha
Rodzynki
Rzodkiew
Rumianek
Ryż
Seler
Szpinak
Siemię lniane
Stokrotki
Słonecznik (płatki kwiatu, kiełki i nasiona)
Soczewica
Stynki
Świerszcze
Topinambur
Topola
Truskawki
Wiśnie bez pestki
Winogrona bez pestek
Ziemniaki gotowanie bez soli
Żurawina
Żołędzie jadalne
*Musy owocowe i warzywne bez dodatku cukru (podajemy bardzo rzadko lub gdy szczur ma problem z jedzeniem stałych pokarmów)
KOSZATNICZKI
Są podatne na cukrzycę,
dlatego zaleca się znacznie ograniczyć lub wyeliminować słodkie owoce i warzywa z ich diety
Brzoza
Babka lancetowata/ szerokolistna
Bób
Brokuł
Burak korzeń
Chaber bławatek
Cykoria
Chmiel zwyczajny
Dynia
Dziurawiec
Fiołek
Gryka
groszek
grab
grusza (gałązki)
głóg
Hibiskus
Jasnota
Jabłoń (gałązki)
Jeżówka
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (liście)
Koper włoski
Krwawnik
Kocanka piaskowa
Koniczyna
Korzeń mniszka
Len zwyczajny
Lucerna
Lipa
Leszczyna
Macierzanka piaskowa
Majeranek
Malina liście
Melisa
Mięta
Mniszek
Malwa
Nagietek
Natka pietruszki
Owies zielony
Ogórek
Orzechy
Pasternak
płatki kwiatu słonecznika
Papryka
Pomidor
Pietruszka
Podbiał
Podagrycznik
Pokrzywa
Porzeczka liście
Pszenica zielona
Róża - płatki
Rumianek
Rdest Ptasi
Rutwica lekarska
Słonecznik: płatki, kiełki i nasiona
Szałwia
Topinambur
Topola
Truskawka liście
wiązówka błotna
Wrzos zwyczajny
Wierzba
SZYNSZYLE
Są podatne na biegunki dlatego omijamy świeże soczyste warzywa i owoce
Świeżą zieleninę w sezonie podajemy bardzo rzadko
Brzoza
Babka lancetowata/ szerokolistna
Bób
Brokuł
Burak korzeń
Chaber bławatek
Cykoria
Chmiel zwyczajny
Dynia
Dziurawiec
Fiołek
Gryka
groszek
grab
grusza (gałązki)
głóg
Hibiskus
Jasnota
Jabłoń (gałązki)
Jeżówka
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (liście)
Koper włoski
Krwawnik
Kocanka piaskowa
Koniczyna
Korzeń mniszka
Len zwyczajny
Lucerna
Lipa
Leszczyna
Macierzanka piaskowa
Majeranek
Malina liście
Melisa
Mięta
Mniszek
Malwa
Nagietek
Natka pietruszki
Owies zielony
Ogórek
Orzechy
Pasternak
płatki kwiatu słonecznika
Papryka
Pomidor
Pietruszka
Podbiał
Podagrycznik
Pokrzywa
Porzeczka liście
Pszenica zielona
Róża - płatki
Rumianek
Rdest Ptasi
Rutwica lekarska
Słonecznik: płatki, kiełki i nasiona
Szałwia
Topinambur
Topola
Truskawka liście
wiązówka błotna
Wrzos zwyczajny
Wierzba
KAWIE DOMOWE (ŚWINKI MORSKIE)
Arbuz
Aronia
Agrest
Banan
Batat
Burak
Brzoza
Brukiew
Brukselka
Brokuł
Bazylia
Babka lancetowata / szerokolistna
Borówki
Brzoskwinia
Cykoria
Chmiel
Cukinia
Czereśnia (bez pestki)
Chaber bławatek
Dynia
Dziurawiec
Gruszki
Gryka ZIELE
Gałązki brzozy, jabłoni, gruszy
Hibiskus
Jabłka
Jeżyna
Jeżówka
Jagody
Jarmuż
Jęczmień zielony
Kalarepa
Kabaczek
Koniczyna
Kocanka
Krwawnik
Kalafior
Koper włoski
Kożeń mniszka
Lucerna
Lipa
Leszczyna
Morwa
Malina
Mniszek
Mango
Marchew
Mirabelka
Melisa
Mięta
Macierzanka
Malwa
Melon
Nektarynka
Nagietek
Natka pietruszki
Owies ziele
Ogórek
Patison
Pietruszka
Pomidor
Pasternak
Przeczka
persymona (inaczej: khaki)
Pokrzywa
Pietruszka
Płatki grochu (bardzo rzadko)
Podbiał
Płatki róży
Płatki słonecznika
Podagrycznik
Papryka
Pokrzywa
Rumianek
Rukola
Rdest ptasi
Rutwica
Rzepa
Rzodkiew, rzodkiewka
Szałwia
Stokrotki
Siemię lniane
Topinambur
Topola
Truskawka
Żurawina
Dlaczego kawie domowe nie mogą jeść zbóż: https://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php?option=com_content&view=article&id=142:ziarna-zboza&catid=39:ywienie&Itemid=146
MYSZOSKOCZKI
Agrest
Ananas – w małych ilościach
Arbuz – również pestki
Arcydzięgiel lekarski
Aronia
Babka lancetowata, szerokolistna
Banan
Banan suszony
Batat – korzeń po ugotowaniu
Bazylia
Bez czarny – kwiaty, dojrzałe owoce
Boćwina
Borówki – owoce, liście, gałązki
Bratek polny – kwitnące pędy, ma działanie odtruwające
Brokuły – również liście
Brukiew
Brzoskwinia
Buraczki – mogą barwić mocz na czerwono
Chaber (bławatek) – płatki
Chleb świętojański
Chmiel – szyszka
Chrząszcze świeże, suszone
Ciecierzyca
Cukinia – i inne z rodziny; również pestki cukinii
Cykoria
Czernica 1-2 razy tygodniowo, można podawać liście i gałązki
Czyściec bulwiasty – korzeń
Daktyle – w niewielkich ilościach
Drewnojad – po odcięciu główki
Dynia – pestki i owoc
Dziurawiec
Echinacea – jeżówka
Endywia – tylko z czystych upraw
Fenkuł
Figa
Fiołek trójbarwny (bratek)
Gerberki – tylko w przypadku gdy zwierzak nie chce jeść stałego pokarmu np. po utracie zębów
Głóg – gałązki, liście
Grab – gałązki
Granat
Groch – suszony i gotowany, małe ilości, działa wzdymająco
Grusza – gałęzie i owoce
Gryka – ziele
Gwiazdnica pospolita
Hibiskus
Indyk – gotowany bez przypraw!
Jabłoń – gałęzie i owoce
Jagody
Jagody goji
Jajko – gotowane
Jarmuż
Jasnota biała – ziele
Jeżyna – owoce, liście
Jęczmień
Kabaczek
Kalafior – również liście
Kalarepa
Kasze – surowe i gotowane
Kiełki nasion nadających się do spożycia przez myszoskoczki
Kiełże
Kiwi – rzadko
Kminek
Kocanka
Kokos – wiórki
Kolendra
Koniczyna – biała i różowa, rzadko
Koniki polne
Koper – korzeń
Kozieradka
Krwawnik
Krewetki
Kukurydza – świeża, suszona i gotowana
Kurczak – gotowan bez przypraw
Leszczyna – gałązki
Len – siemię lniane
Liczi
Lubczyk
Lucerna
Łopian większy
Macierzanka
Majeranek
Malina – liść i owoce
Malwa – kwiat
Mango – małych ilościach
Maniok – bulwy po ugotowaniu
Marakuja – suszona
Marchewka – nać i zwykła
Mącznik młynarek – larwy żywe lub suszone
Melisa
Melon – również pestki
Mięta
Mięso – z drobiu, królików, cielęciny, gotowane bez przypraw
Miód – własnej produkcji, odrobina na palcu w okresach osłabienia
Mniszek lekarski – liście i korzenie
Mole woskowe – larwy
Morszczyn
Morwa
Nagietek – kwiat
Nasturcja
Nektarynka
Nori
Ogórecznik lekarski
Ogórek
Otręby zbożowe
Orzechy
Osies zielony
Ostropest
Owies
Papaja
Pasikonik
Pasternak
Patison
Pietruszka – nać i zwykła
Pięciornik gęsi
Płatki zbożowe
Pieprzyca siewna (rzeżucha)
Podbiał
Poziomka
Pokrzywa – suszona
Pomidor
Portulaka – po ugotowaniu
Porzeczki – czarne, czerwone, również liście
Proso
Pszenica – kiełki
Rdest ptasi
Rodzynki
Roszponka – malutko
Róża – dzika, wysuszone owoce i płatki
Rumianek
Rumianek rzymski
Rutwica
Ryby – gotowane bez soli gatunki jadalne dla ludzi
stynki suszone
Ryż – gotowany
Rzepak
Seler , również nać
Sezam
Siemię lniane
Słonecznik – kiełki i ziarna
Skrzyp
Soczewica – kiełki
Soja – kiełki
Stokrotka
Szałwia
Szarańcza
Świerszcze
Tasznik pospolity
Topinambur
Topola
Trawa – suszona
Trojszczyki
Truskawka
Tymianek
Wiązówka – ziele
Wierzba
Winogrona – rzadko i w małych ilościach
Ziemniaki – gotowane bez soli
Żółtolica drobnokwiatkowa
Żurawina
MYSZY
Agrest
Ananas – w małych ilościach
Arbuz – również pestki
Arcydzięgiel lekarski
Aronia
Babka lancetowata, szerokolistna
Banan
Banan suszony
Batat – korzeń po ugotowaniu
Bazylia
Bez czarny – kwiaty, dojrzałe owoce
Boćwina
Borówki – owoce, liście, gałązki
Bratek polny – kwitnące pędy, ma działanie odtruwające
Brokuły – również liście
Brukiew
Brzoskwinia
Buraczki – mogą barwić mocz na czerwono
Chaber (bławatek) – płatki
Chleb świętojański
Chmiel – szyszka
Chrząszcze świeże, suszone
Ciecierzyca
Cukinia – i inne z rodziny; również pestki cukinii
Cykoria
Czernica 1-2 razy tygodniowo, można podawać liście i gałązki
Czyściec bulwiasty – korzeń
Daktyle – w niewielkich ilościach
Drewnojad – po odcięciu główki
Dynia – pestki i owoc
Dziurawiec
Echinacea – jeżówka
Endywia – tylko z czystych upraw
Fenkuł
Figa
Fiołek trójbarwny (bratek)
Gerberki – tylko w przypadku gdy zwierzak nie chce jeść stałego pokarmu np. po utracie zębów
Głóg – gałązki, liście
Grab – gałązki
Granat
Groch – suszony i gotowany, małe ilości, działa wzdymająco
Grusza – gałęzie i owoce
Gryka – ziele
Gwiazdnica pospolita
Hibiskus
Indyk – gotowany bez przypraw!
Jabłoń – gałęzie i owoce
Jagody
Jagody goji
Jajko – gotowane
Jarmuż
Jasnota biała – ziele
Jeżyna – owoce, liście
Jęczmień
Kabaczek
Kalafior – również liście
Kalarepa
Kasze – surowe i gotowane
Kiełki nasion nadających się do spożycia przez myszoskoczki
Kiełże
Kiwi – rzadko
Kminek
Kocanka
Kokos – wiórki
Kolendra
Koniczyna – biała i różowa, rzadko
Koniki polne
Koper – korzeń
Kozieradka
Krwawnik
Krewetki
Kukurydza – świeża, suszona i gotowana
Kurczak – gotowan bez przypraw
Leszczyna – gałązki
Len – siemię lniane
Liczi
Lubczyk
Lucerna
Łopian większy
Macierzanka
Majeranek
Malina – liść i owoce
Malwa – kwiat
Mango – małych ilościach
Maniok – bulwy po ugotowaniu
Marakuja – suszona
Marchewka – nać i zwykła
Mącznik młynarek – larwy żywe lub suszone
Melisa
Melon – również pestki
Mięta
Mięso – z drobiu, królików, cielęciny, gotowane bez przypraw
Miód – własnej produkcji, odrobina na palcu w okresach osłabienia
Mniszek lekarski – liście i korzenie
Mole woskowe – larwy
Morszczyn
Morwa
Nagietek – kwiat
Nasturcja
Nektarynka
Nori
Ogórecznik lekarski
Ogórek
Otręby zbożowe
Orzechy
Osies zielony
Ostropest
Owies
Papaja
Pasikonik
Pasternak
Patison
Pietruszka – nać i zwykła
Pięciornik gęsi
Płatki zbożowe
Pieprzyca siewna (rzeżucha)
Podbiał
Poziomka
Pokrzywa – suszona
Pomidor
Portulaka – po ugotowaniu
Porzeczki – czarne, czerwone, również liście
Proso
Pszenica – kiełki
Rdest ptasi
Rodzynki
Roszponka – malutko
Róża – dzika, wysuszone owoce i płatki
Rumianek
Rumianek rzymski
Rutwica
Ryby – gotowane bez soli gatunki jadalne dla ludzi
stynki suszone
Ryż – gotowany
Rzepak
Seler , również nać
Sezam
Siemię lniane
Słonecznik – kiełki i ziarna
Skrzyp
Soczewica – kiełki
Soja – kiełki
Stokrotka
Szałwia
Szarańcza
Świerszcze
Tasznik pospolity
Topinambur
Topola
Trawa – suszona
Trojszczyki
Truskawka
Tymianek
Wiązówka – ziele
Wierzba
Winogrona – rzadko i w małych ilościach
Ziemniaki – gotowane bez soli
Żółtolica drobnokwiatkowa
Żurawina

