79,00 zł
Cena regularna:
82,00 zł
8,37 zł
Cena regularna:
9,00 zł
11,16 zł
Cena regularna:
12,00 zł
11,16 zł
Cena regularna:
12,00 zł
12,09 zł
Cena regularna:
13,00 zł
12,09 zł
Cena regularna:
13,00 zł
39,00 zł
Cena regularna:
45,00 zł
42,00 zł
Cena regularna:
51,09 zł
25,00 zł
Cena regularna:
30,00 zł
78,10 zł
Cena regularna:
86,78 zł
Poniżej znajdują się listy żywienia dla gryzoni i królików
CHOMIK
Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).
Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane
Chomikom karłowatym należy mocno ograniczać produkty o wysokim indeksie glikemicznym (lub można je wyeliminować z diety)
Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).
Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane
Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)AmarantusAroniaAnanas (mało i rzadko)Agrest (owoc)Batat (rzadko i nie za dużo)Boćwina / botwinka (liście)Brukselka (mało i rzadko)Borówka (brusznica, amerykańska)BananBoysenberryBrokuł (kwiaty i ziele)Bób (rzadko i nie za dużo)Brzoskwinie (bez pestki)Burak (korzeń i liść)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCiecierzycaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)Czereśnie (bez pestki) mało i rzadkoDaktyleDyniaEndywiaFigaFasola (bardzo mało i rzadko)Fiołek (kwiat)Gruszka (owoc i gałązki)Groszek (rzadko i nie za dużo)GłógGrykaGuawaGranat (mało i rzadko)Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Indyk (gotowany bez przypraw)Jabłko (owoc, liście, gąłazki)Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)Jasnota (ziele)Jagoda (leśna, acai, goji)JarmużJęczmieńJeżyna (owoc, liście)Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKapusta chińska (mało i rzadko)Kumkwat (mało i rzadko)Kardi (nasiona)KarczochKłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)Kocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKarambola (mało i rzadko)KantalupaKalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)KalarepaKozieradkaKukurydza (kolba, ziele)Kurczak (gotowany bez przypraw)Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)KoperekKomosa ryżowaKrewetkaKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)Kiełże / GammarusLarwy muchLicziLeszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MarchewMarakujaMango (rzadko i nie za dużo)Mącznik młynarek (larwy)MalinaMozga (kłosy)Morela (bez pestki)MelonMelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)Nektarynka (bez pestki)Nasiona melonaNasiona ogórkaNasiona cukiniiNasiona paprykiNasiona anyżuNasiona bazyliiNasiona makuNasiona trawNasiona konopiiNasiona kopruNasiona marchwiNasiona nigruNasiona pietruszkiNasiona rzepyNasiona rukoliNasiona sałatyNasiona kminkuNasiona seleraNasiona kapustyNasiona szpinakuOgórekOrkiszOgórecznikOrzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)Owoc dzikiej różyOtręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)Ostropest plamistyPłatki różyPłatki gryczanePasternakPłatki słonecznikaPłatki jaglanePodbiałPapryka (czerwona, zielona, żółta)PatisonPorzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)Poziomka (owoc i liście)PasternakPatisonPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)PomidorPodagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Proso (różne rodzaje)Rdest ptasiRumianek (kwiat)RukolaRokitnik (owoc)RodzynkiRokietta siewnaRyż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)RutwicaRzodkiew (mało i rzadko)SzałwiaSzparagi (mało i rzadko)Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)StokrotkaSorgoSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Śliwka (bez pestki)Seler naciowySiemię lnianeSłonecznik (nasiona, łodyga, płatki)Śliwka (bez pestki)SzpinakSojaŚwierszczeStynkaSezamTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiTruskawka (owoc, gałązki)Trawa sudańskaTymianek (mało i rzadko)Winogrono bez pestekWiesiołekŻurawinaŻytoZiemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)SZCZURYZioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowaneArbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)AmarantusAroniaAnanas (mało i rzadko)Agrest (owoc)Batat (rzadko i nie za dużo)Boćwina / botwinka (liście)Brukselka (mało i rzadko)Borówka (brusznica, amerykańska)BananBoysenberryBazylia (rzadko i nie za dużo)Brokuł (kwiaty i ziele)Bób (rzadko i nie za dużo)Brzoskwinie (bez pestki)Burak (korzeń i liść)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCiecierzycaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)Czereśnie (bez pestki)DaktyleDyniaEndywiaFigaFasola (bardzo mało i rzadko)Fiołek (kwiat)Gruszka (owoc i gałązki)Groszek (rzadko i nie za dużo)GłógGrykaGuawaGranat (mało i rzadko)Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Indyk (gotowany bez przypraw)Jabłko (owoc, liście, gąłazki)Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)Jasnota (ziele)Jagoda (leśna, acai, goji)JarmużJęczmieńJeżyna (owoc, liście)Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKapusta chińska (mało i rzadko)Kumkwat (mało i rzadko)Kardi (nasiona)KarczochKłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)Kocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKarambola (mało i rzadko)KantalupaKalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)KalarepaKozieradkaKukurydza (kolba, ziele)Kurczak (gotowany bez przypraw)Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)KoperekKomosa ryżowaKrewetkaKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)Kiełże / GammarusLarwy muchLicziLeszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MarchewMarakujaMango (rzadko i nie za dużo)Mącznik młynarek (larwy)MalinaMozga (kłosy)Morela (bez pestki)MelonMelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)Nektarynka (bez pestki)Nasiona melonaNasiona ogórkaNasiona cukiniiNasiona paprykiNasiona anyżuNasiona bazyliiNasiona makuNasiona trawNasiona konopiiNasiona kopruNasiona marchwiNasiona nigruNasiona pietruszkiNasiona rzepyNasiona rukoliNasiona sałatyNasiona kminkuNasiona seleraNasiona kapustyNasiona szpinakuOgórekOrkiszOgórecznikOrzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)Owoc dzikiej różyOtręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)Ostropest plamistyPłatki różyPłatki gryczanePasternakPłatki słonecznikaPłatki jaglanePodbiałPapryka (czerwona, zielona, żółta)PatisonPorzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)Poziomka (owoc i liście)PasternakPatisonPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)PomidorPodagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Proso (różne rodzaje)Rdest ptasiRumianek (kwiat)RukolaRokitnik (owoc)RodzynkiRokietta siewnaRyż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)RutwicaRzodkiew (mało i rzadko)SzałwiaSzparagi (mało i rzadko)Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)StokrotkaSorgoSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Śliwka (bez pestki)Seler naciowySiemię lnianeSłonecznik (nasiona, łodyga, płatki)Śliwka (bez pestki)SzpinakSojaŚwierszczeStynkaSezamTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiTruskawka (owoc, gałązki)Trawa sudańskaTymianek (mało i rzadko)Winogrono bez pestekWiesiołekŻurawinaŻytoZiemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)MYSZOSKOCZKIZioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowaneArbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)AmarantusAroniaAnanas (mało i rzadko)Agrest (owoc)Batat (rzadko i nie za dużo)Boćwina / botwinka (liście)Brukselka (mało i rzadko)Borówka (brusznica, amerykańska)BananBoysenberryBazylia (rzadko i nie za dużo)Brokuł (kwiaty i ziele)Bób (rzadko i nie za dużo)Brzoskwinie (bez pestki)Burak (korzeń i liść)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCiecierzycaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)Czereśnie (bez pestki)DaktyleDyniaEndywiaFigaFasola (bardzo mało i rzadko)Fiołek (kwiat)Gruszka (owoc i gałązki)Groszek (rzadko i nie za dużo)GłógGrykaGuawaGranat (mało i rzadko)Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Indyk (gotowany bez przypraw)Jabłko (owoc, liście, gąłazki)Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)Jasnota (ziele)Jagoda (leśna, acai, goji)JarmużJęczmieńJeżyna (owoc, liście)Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKapusta chińska (mało i rzadko)Kumkwat (mało i rzadko)Kardi (nasiona)KarczochKłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)Kocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKarambola (mało i rzadko)KantalupaKalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)KalarepaKozieradkaKukurydza (kolba, ziele)Kurczak (gotowany bez przypraw)Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)KoperekKomosa ryżowaKrewetkaKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)Kiełże / GammarusLarwy muchLicziLeszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MarchewMarakujaMango (rzadko i nie za dużo)Mącznik młynarek (larwy)MalinaMozga (kłosy)Morela (bez pestki)MelonMelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)Nektarynka (bez pestki)Nasiona melonaNasiona ogórkaNasiona cukiniiNasiona paprykiNasiona anyżuNasiona bazyliiNasiona makuNasiona trawNasiona konopiiNasiona kopruNasiona marchwiNasiona nigruNasiona pietruszkiNasiona rzepyNasiona rukoliNasiona sałatyNasiona kminkuNasiona seleraNasiona kapustyNasiona szpinakuOgórekOrkiszOgórecznikOrzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)Owoc dzikiej różyOtręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)Ostropest plamistyPłatki różyPłatki gryczanePasternakPłatki słonecznikaPłatki jaglanePodbiałPapryka (czerwona, zielona, żółta)PatisonPorzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)Poziomka (owoc i liście)PasternakPatisonPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)PomidorPodagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Proso (różne rodzaje)Rdest ptasiRumianek (kwiat)RukolaRokitnik (owoc)RodzynkiRokietta siewnaRyż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)RutwicaRzodkiew (mało i rzadko)SzałwiaSzparagi (mało i rzadko)Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)StokrotkaSorgoSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Śliwka (bez pestki)Seler naciowySiemię lnianeSłonecznik (nasiona, łodyga, płatki)Śliwka (bez pestki)SzpinakSojaŚwierszczeStynkaSezamTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiTruskawka (owoc, gałązki)Trawa sudańskaTymianek (mało i rzadko)Winogrono bez pestekWiesiołekŻurawinaŻytoZiemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)KOSZATNICZKIZioła i warzywa świeże jak i szuszone / liofilizowane (pokrzywa koniecznie tylko suszona)
Aronia
Batat (rzadko i nie za dużo)
Brukselka (mało i rzadko)
Bazylia (rzadko i nie za dużo)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Dynia
Fiołek (kwiat)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jasnota (ziele)
Jarmuż
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść jeżyn
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat)
Ogórek
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki słonecznika
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Pasternak
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rutwica
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Stokrotka
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Seler naciowy
Siemię lniane
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Wiesiołek
SZYNSZYLE
Zioła i warzywa podajemy suszoneświeże zioła można ewentualnie podać w sezonie w bardzo ograniczonych ilościach i nie za dużoBrukselka (mało i rzadko)Bazylia (rzadko i nie za dużo)Brokuł (kwiaty i ziele)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)DyniaFiołek (kwiat)GłógGałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Jasnota (ziele)JarmużJeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKoperekKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)Leszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść jeżynLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)OgórecznikOwoc dzikiej różyOstropest plamistyPłatki różyPłatki słonecznikaPodbiałPasternakPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)Podagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Rdest ptasiRumianek (kwiat)Rokitnik (owoc)RutwicaSzałwiaStokrotkaSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Seler naciowySzpinakTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiWiesiołekKAWIE DOMOWE/ świnki morskieZioła, warzywa i owoce podajemy zarówno świeże jak i suszone / liofilizowane
(pokrzywa koniecznie suszona)
Arbuz (bez pestek)AroniaAnanas (mało i rzadko)Agrest (owoc)Batat (rzadko i nie za dużo)Boćwina / botwinka (liście)Brukselka (mało i rzadko)Borówka (brusznica, amerykańska)BananBoysenberryBazylia (rzadko i nie za dużo)Brokuł (kwiaty i ziele)Brzoskwinie (bez pestki)Burak (korzeń i liść)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)Czereśnie (bez pestki)DyniaEndywiaFigaFiołek (kwiat)Gruszka (owoc i gałązki)Groszek (rzadko i nie za dużo)GłógGuawaGranat (mało i rzadko)Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Jabłko (owoc, liście, gąłazki)Jasnota (ziele)Jagoda (leśna, acai, goji)JarmużJeżyna (owoc, liście)Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKapusta chińska (mało i rzadko)KarczochKłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)Kocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKarambola (mało i rzadko)Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKalarepaKukurydza (kolba, ziele)Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)KoperekKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)LicziLeszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MarchewMarakujaMalwa (kwiat i ziele)Mango (rzadko i nie za dużo)MalinaMorela (bez pestki)MelonMelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)Nektarynka (bez pestki)OgórekOgórecznikOwoc dzikiej różyOstropest plamistyPłatki różyPasternakPłatki słonecznikaPodbiałPapryka (czerwona, zielona, żółta)PatisonPorzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)Poziomka (owoc i liście)PasternakPatisonPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)PomidorPodagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Rdest ptasiRumianek (kwiat)RukolaRokitnik (owoc)RodzynkiRokietta siewnaRutwicaRzodkiew (mało i rzadko)SzałwiaSzparagi (mało i rzadko)Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)StokrotkaSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Śliwka (bez pestki)Seler naciowySiemię lnianeŚliwka (bez pestki)SzpinakTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiTruskawka (owoc, gałązki)Tymianek (mało i rzadko)Winogrono bez pestekŻurawinaKRÓLIKIZioła, warzywa i owoce podajemy zarówno świeże jak i suszone / liofilizowane
(pokrzywa koniecznie suszona)
Arbuz (bez pestek)AroniaAnanas (mało i rzadko)Agrest (owoc)Boćwina / botwinka (liście)Brukselka (mało i rzadko)Borówka (brusznica, amerykańska)BananBoysenberryBazylia (rzadko i nie za dużo)Brokuł (kwiaty i ziele)Brzoskwinie (bez pestki)Burak (korzeń i liść)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)Czereśnie (bez pestki) mało i rzadkoDyniaEndywiaFigaFiołek (kwiat)Gruszka (owoc i gałązki)* Groszek (jeśli już to tylko w formie przetworzonej i bardzo rzadko)GłógGuawaGranat (mało i rzadko)Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Jabłko (owoc, liście, gąłazki)Jasnota (ziele)Jagoda (leśna, acai, goji)JarmużJeżyna (owoc, liście)Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKapusta chińska (mało i rzadko)KarczochKłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)Kocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKarambola (mało i rzadko)Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKalarepaKukurydza zieleKiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)KoperekKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)LicziLeszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MarchewMarakujaMalwa (kwiat i ziele)Mango (rzadko i nie za dużo)MalinaMorela (bez pestki)MelonMelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)Nektarynka (bez pestki)OgórekOgórecznikOwoc dzikiej różyOstropest plamistyPłatki różyPasternakPłatki słonecznikaPodbiałPapryka (czerwona, zielona, żółta)PatisonPorzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)Poziomka (owoc i liście)PasternakPatisonPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)PomidorPodagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Rdest ptasiRumianek (kwiat)RukolaRokitnik (owoc)RodzynkiRokietta siewnaRutwicaRzodkiew (mało i rzadko)SzałwiaSzparagi (mało i rzadko)Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)StokrotkaSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Śliwka (bez pestki)Seler naciowySiemię lnianeŚliwka (bez pestki)SzpinakTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiTruskawka (owoc, gałązki)Tymianek (mało i rzadko)Winogrono bez pestekŻurawina
* WARZYWA I OWOCE te same, które są jadalne dla powyższych gryzoni i królików nie są dla szynszyli i koszatniczek trujące, jednak należy je mocno ograniczyć i wybierać szczególnie te o niskim indeksie glikemicznyn (dla szynszyli najlepiej suszone/liofilizowane)