Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Produkt dnia
Trixie TABLICA NA PRZYSMAKI   śr. 20 cm
Trixie TABLICA NA PRZYSMAKI śr. 20 cm

27,00 zł

szt.
Beaphar - Nature Królik Junior 750g
Beaphar - Nature Królik Junior 750g

27,00 zł

szt.
VL Cuni Adult Complete 1,75kg KRÓLIK
VL Cuni Adult Complete 1,75kg KRÓLIK

48,00 zł

szt.
factoryherbs Gałązki wierzby 150g
factoryherbs Gałązki wierzby 150g

9,00 zł

szt.
JR FARM Uczta szczura 2,5 KG
JR FARM Uczta szczura 2,5 KG

55,00 zł

szt.
Beaphar Nature królik  JUNIOR 1,250 kg
Beaphar Nature królik JUNIOR 1,250 kg

36,00 zł

szt.
Factoryherbs Wakacje na wsi 1,5 kg
Factoryherbs Wakacje na wsi 1,5 kg

46,18 zł

szt.
Factoryherbs Flower Box 150g
Factoryherbs Flower Box 150g

18,00 zł

Producenci
PROMOCJE
Trixie Drewniany kołowrotek, o 28 cm
Trixie Drewniany kołowrotek, o 28 cm

79,00 zł

Cena regularna: 82,00 zł

HS WIEJSKIE ZIÓŁKA DLA KRÓLIKA 100g
HS WIEJSKIE ZIÓŁKA DLA KRÓLIKA 100g

8,37 zł

Cena regularna: 9,00 zł

HS ZIÓŁKA I GAŁĄZKI DLA KAWII DOMOWEJ 150g
HS ZIÓŁKA I GAŁĄZKI DLA KAWII DOMOWEJ 150g

11,16 zł

Cena regularna: 12,00 zł

szt.
Ham-Stake  Kłębki warzywne z owocami
Ham-Stake Kłębki warzywne z owocami

11,16 zł

Cena regularna: 12,00 zł

szt.
HS ZIÓŁKA I GAŁĄZKI DLA SZYNSZYLI 150g
HS ZIÓŁKA I GAŁĄZKI DLA SZYNSZYLI 150g

12,09 zł

Cena regularna: 13,00 zł

szt.
Ham-Stake Świderek pomidorowy
Ham-Stake Świderek pomidorowy

12,09 zł

Cena regularna: 13,00 zł

szt.
BIOCORK TUBE XL TUBA KORKOWA DĘBU KORKOWEGO
BIOCORK TUBE XL TUBA KORKOWA DĘBU KORKOWEGO

39,00 zł

Cena regularna: 45,00 zł

szt.
Trixie płytka chłodząca 35x25 cm
Trixie płytka chłodząca 35x25 cm

42,00 zł

Cena regularna: 51,09 zł

szt.
Trixie Płytka chłodząca 28x20 cm
Trixie Płytka chłodząca 28x20 cm

25,00 zł

Cena regularna: 30,00 zł

szt.
Kraina Tuptusia Mata Rajski Ogród 100x50cm
Kraina Tuptusia Mata Rajski Ogród 100x50cm

78,10 zł

Cena regularna: 86,78 zł

szt.
♥ Lista żywienia

Poniżej znajdują się listy żywienia dla gryzoni i królików 

 

 

 

CHOMIK

 

Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).

 Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane

Chomikom karłowatym należy mocno ograniczać produkty o wysokim indeksie glikemicznym (lub można je wyeliminować z diety)

 

Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)
Amarantus
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat suszony (bardzo rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Brokuł (kwiaty i ziele)
Bób suszony (rzadko i nie za dużo)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Ciecierzyca
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) bardzo mało i rzadko
Daktyle
Dynia
Endywia
Figa
Fasola (bardzo mało i rzadko)
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Gammarus / kiełż
Głóg
Gryka
Guawa
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Indyk (gotowany bez przypraw)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)
Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kumkwat (mało i rzadko)
Kardi (nasiona)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kantalupa 
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)
Kalarepa
Kozieradka
Kukurydza (kolba, ziele)
Kurczak (gotowany bez przypraw)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek   
Komosa ryżowa
Krewetka
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Kiełże / Gammarus
Larwy much
Liczi (rzadko i niewiele )
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Mango (rzadko i nie za dużo)
Mącznik młynarek (larwy)
Malina
Mozga (kłosy)
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Nasiona melona
Nasiona ogórka
Nasiona cukinii
Nasiona papryki
Nasiona anyżu
Nasiona bazylii
Nasiona maku
Nasiona traw
Nasiona konopii
Nasiona kopru
Nasiona marchwi
Nasiona nigru
Nasiona pietruszki
Nasiona rzepy
Nasiona rukoli
Nasiona sałaty
Nasiona kminku
Nasiona selera
Nasiona kapusty
Nasiona szpinaku
Ogórek
Orkisz
Ogórecznik
Orzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)
Owoc dzikiej róży
Otręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki gryczane
Pasternak
Płatki słonecznika
Płatki jaglane
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Proso (różne rodzaje)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Ryż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Sorgo
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Słonecznik (nasiona, łodyga, płatki)
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Soja
Świerszcze
Stynka
Sezam
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Trawa sudańska
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Wiesiołek
Żurawina 
Żyto
Ziemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)
 
 
MYSZY

Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).

 Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane 

Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)
Amarantus
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat (rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Brokuł (kwiaty i ziele)
Bób (rzadko i nie za dużo)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Ciecierzyca
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) mało i rzadko
Daktyle
Dynia
Endywia
Figa
Fasola (bardzo mało i rzadko)
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Gryka
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Indyk (gotowany bez przypraw)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)
Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kumkwat (mało i rzadko)
Kardi (nasiona)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kantalupa 
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)
Kalarepa
Kozieradka
Kukurydza (kolba, ziele)
Kurczak (gotowany bez przypraw)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek   
Komosa ryżowa
Krewetka
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Kiełże / Gammarus
Larwy much
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Mango (rzadko i nie za dużo)
Mącznik młynarek (larwy)
Malina
Mozga (kłosy)
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Nasiona melona
Nasiona ogórka
Nasiona cukinii
Nasiona papryki
Nasiona anyżu
Nasiona bazylii
Nasiona maku
Nasiona traw
Nasiona konopii
Nasiona kopru
Nasiona marchwi
Nasiona nigru
Nasiona pietruszki
Nasiona rzepy
Nasiona rukoli
Nasiona sałaty
Nasiona kminku
Nasiona selera
Nasiona kapusty
Nasiona szpinaku
Ogórek
Orkisz
Ogórecznik
Orzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)
Owoc dzikiej róży
Otręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki gryczane
Pasternak
Płatki słonecznika
Płatki jaglane
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Proso (różne rodzaje)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Ryż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Sorgo
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Słonecznik (nasiona, łodyga, płatki)
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Soja
Świerszcze
Stynka
Sezam
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Trawa sudańska
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Wiesiołek
Żurawina 
Żyto
Ziemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)
 
 
SZCZURY
 
Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona). 
Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane
 
Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)
Amarantus
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat (rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Bazylia (rzadko i nie za dużo)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Bób (rzadko i nie za dużo)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Ciecierzyca
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) 
Daktyle
Dynia
Endywia
Figa
Fasola (bardzo mało i rzadko)
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Gryka
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Indyk (gotowany bez przypraw)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)
Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kumkwat (mało i rzadko)
Kardi (nasiona)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kantalupa 
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)
Kalarepa
Kozieradka
Kukurydza (kolba, ziele)
Kurczak (gotowany bez przypraw)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek   
Komosa ryżowa
Krewetka
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Kiełże / Gammarus
Larwy much
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Mango (rzadko i nie za dużo)
Mącznik młynarek (larwy)
Malina
Mozga (kłosy)
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Nasiona melona
Nasiona ogórka
Nasiona cukinii
Nasiona papryki
Nasiona anyżu
Nasiona bazylii
Nasiona maku
Nasiona traw
Nasiona konopii
Nasiona kopru
Nasiona marchwi
Nasiona nigru
Nasiona pietruszki
Nasiona rzepy
Nasiona rukoli
Nasiona sałaty
Nasiona kminku
Nasiona selera
Nasiona kapusty
Nasiona szpinaku
Ogórek
Orkisz
Ogórecznik
Orzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)
Owoc dzikiej róży
Otręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki gryczane
Pasternak
Płatki słonecznika
Płatki jaglane
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Proso (różne rodzaje)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Ryż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Sorgo
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Słonecznik (nasiona, łodyga, płatki)
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Soja
Świerszcze
Stynka
Sezam
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Trawa sudańska
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Wiesiołek
Żurawina 
Żyto
Ziemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)
 
 
MYSZOSKOCZKI
 
Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona). 
Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane
 
Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)
Amarantus
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat (rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Bazylia (rzadko i nie za dużo)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Bób (rzadko i nie za dużo)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Ciecierzyca
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) 
Daktyle
Dynia
Endywia
Figa
Fasola (bardzo mało i rzadko)
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Gryka
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Indyk (gotowany bez przypraw)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)
Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kumkwat (mało i rzadko)
Kardi (nasiona)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kantalupa 
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)
Kalarepa
Kozieradka
Kukurydza (kolba, ziele)
Kurczak (gotowany bez przypraw)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek   
Komosa ryżowa
Krewetka
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Kiełże / Gammarus
Larwy much
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Mango (rzadko i nie za dużo)
Mącznik młynarek (larwy)
Malina
Mozga (kłosy)
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Nasiona melona
Nasiona ogórka
Nasiona cukinii
Nasiona papryki
Nasiona anyżu
Nasiona bazylii
Nasiona maku
Nasiona traw
Nasiona konopii
Nasiona kopru
Nasiona marchwi
Nasiona nigru
Nasiona pietruszki
Nasiona rzepy
Nasiona rukoli
Nasiona sałaty
Nasiona kminku
Nasiona selera
Nasiona kapusty
Nasiona szpinaku
Ogórek
Orkisz
Ogórecznik
Orzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)
Owoc dzikiej róży
Otręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki gryczane
Pasternak
Płatki słonecznika
Płatki jaglane
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Proso (różne rodzaje)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Ryż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Sorgo
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Słonecznik (nasiona, łodyga, płatki)
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Soja
Świerszcze
Stynka
Sezam
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Trawa sudańska
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Wiesiołek
Żurawina 
Żyto
Ziemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)
 
 
KOSZATNICZKI
 

Zioła i warzywa świeże jak i szuszone / liofilizowane (pokrzywa koniecznie tylko suszona)

Aronia

Batat (rzadko i nie za dużo)

Brukselka (mało i rzadko)

Bazylia (rzadko i nie za dużo)

Brokuł (kwiaty i ziele)

Brzoza (gałązki i liść)

Babka lancetowata/ szerokolistna

Cukinia

Cykoria

Czarnuszka (kwiat i ziele)

Chaber bławatek (kwiat i ziele)

Dynia

Fiołek (kwiat)

Groszek (rzadko i nie za dużo)

Głóg

Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)

Hibiskus (kwiat)

Jasnota (ziele)

Jarmuż

Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)

Kłącze perzu

Kapusta chińska (mało i rzadko)

Kocanka (kwiat)

Kora (wierzby, brzozy)

Krwawnik (ziele)

Kwiat lipy

Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)

Koper włoski

Koperek

Korzeń mniszka

Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)

Leszczyna - gałązki

Liść jagody

Liść maliny

Liść jeżyn

Liść truskawki

Liść porzeczki

Liść poziomki

Lucerna (rzadko i nie za dużo)

Melon

Melisa

Mięta pieprzowa

Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)

Malwa (kwiat i ziele)

Morwa (owoc i ziele)

Nagietek (ziele i kwiat) 

Ogórek

Ogórecznik

Owoc dzikiej róży

Ostropest plamisty

Płatki róży

Płatki słonecznika

Podbiał

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Pasternak

Pędy maliny bez kolcowej

Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)

Pomidor

Podagrycznik pospolity

Pokrzywa (tylko suszona)

Rdest ptasi

Rumianek (kwiat)

Rukola

Rokitnik (owoc)

Rutwica

Szałwia

Szparagi (mało i rzadko)

Stokrotka 

Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)

Seler naciowy

Siemię lniane

Szpinak

Tasznik

Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)

Topola Liście i gałązki

Wiesiołek

 

SZYNSZYLE

 

Zioła i warzywa podajemy suszone 
świeże zioła można ewentualnie podać w sezonie w bardzo ograniczonych ilościach i nie za dużo
 
 
Brukselka (mało i rzadko)
Bazylia (rzadko i nie za dużo)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Dynia
Fiołek (kwiat)
Głóg
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jasnota (ziele)
Jarmuż
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść jeżyn
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki słonecznika
Podbiał
Pasternak
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rokitnik (owoc)
Rutwica
Szałwia
Stokrotka 
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Seler naciowy
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Wiesiołek
 
 
KAWIE DOMOWE
/ świnki morskie
 

Zioła, warzywa i owoce podajemy zarówno świeże jak i suszone / liofilizowane

(pokrzywa koniecznie suszona)

 
Arbuz (bez pestek)
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat (rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Bazylia (rzadko i nie za dużo)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) 
Dynia
Endywia
Figa
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kalarepa
Kukurydza (kolba, ziele)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Malwa (kwiat i ziele)
Mango (rzadko i nie za dużo)
Malina
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Ogórek
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Pasternak
Płatki słonecznika
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Żurawina
 
 
KRÓLIKI
 
 

Zioła, warzywa i owoce podajemy zarówno świeże jak i suszone / liofilizowane

(pokrzywa koniecznie suszona)

 

Arbuz (bez pestek)
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Bazylia (rzadko i nie za dużo)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) mało i rzadko
Dynia
Endywia
Figa
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
* Groszek (jeśli już to tylko w formie przetworzonej i bardzo rzadko)
Głóg
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kalarepa
Kukurydza ziele
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Malwa (kwiat i ziele)
Mango (rzadko i nie za dużo)
Malina
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Ogórek
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Pasternak
Płatki słonecznika
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Żurawina

 

* WARZYWA I OWOCE te same, które są jadalne dla powyższych gryzoni i królików nie są dla szynszyli i koszatniczek trujące, jednak należy je mocno ograniczyć i wybierać szczególnie te o niskim indeksie glikemicznyn (dla szynszyli najlepiej suszone/liofilizowane)

 
indeks glikemiczny
do 50 niski
powyżej 50 do 70 średni
powyżej 70 do 100 wysoki

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl